Zęby wrażliwe na ciepło – jak zapobiegać bólowi?
Zęby wrażliwe na ciepło – jak zapobiegać bólowi?
Dieta człowieka w dużej mierze opiera się o ciepłe pokarmy i napoje. Nie ma chyba osoby, która, przynajmniej raz na jakiś czas, nie zjadłaby ciepłej zupy, czy nie wypiła herbaty bądź kawy. Zdarzają się jednak przykre sytuacje, gdy zęby są nadwrażliwe na ciepło i spożycie ciepłej potrawy czy płynu powoduje ból zębów.
Nadwrażliwość zębów na ciepło
Ból zębów odczuwany podczas ich kontaktu z ciepłymi potrawami i napojami wynika z nadwrażliwości zębów na ciepło. Ta z kolei może mieć wiele rozmaitych przyczyn, ale u ich podstaw leży jedna wspólna: zużycie szkliwa, które z czasem ścierając się odsłania wewnętrzną część zęba, mocno unerwioną. Bodźce takie jak kontakt z gorącym płynem czy pokarmem, podrażniają odsłonięte zakończenia nerwowe, powodując w efekcie odczuwalny ból zębów.
Leczenie zębów wrażliwych na ciepło
Na szczęście nie jesteśmy skazani na życie z nadwrażliwością zębów. Istnieją rozmaite możliwości wyeliminowania bólu zębów przy kontakcie z ciepłem. Leczenie nadwrażliwości zębów na ciepło zależne jest od jej przyczyny, dlatego wskazana jest konsultacja z dentystą, który zdiagnozuje źródło problemu i wskaże właściwą metodę jego eliminacji.
Zabiegi mające na celu powstrzymanie bólu i wrażliwości mogą obejmować:
– fluoryzacja,
– zmiany w diecie,
– wyrobienie zdrowszych nawyków szczotkowania zębów,
– nakładka zgryzowa,
– zabiegi stomatologiczne.
Fluoryzacja zębów
W przypadku nadwrażliwości zębów na ciepło, stomatolog może zalecić leczenie zębów fluorem, który wzmacnia szkliwo zębów. Może to być pasta do zębów czy płyn do ich płukania z fluorem, ale może okazać się, że konieczne będzie przeprowadzenie zabiegu fluoryzacji zębów. Fluor jest pierwiastkiem, który wspiera odbudowę szkliwa w tych miejscach, w których pojawiły się jego ubytki, a jednocześnie uodparnia szkliwo na szkodliwe działanie kwasów i bakterii. Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu fluoru, ponieważ w dużych ilościach może on być szkodliwy.
Zmiany w diecie
Nadwrażliwość zębów na ciepło może być wynikiem osłabienia szkliwa przez dietę zawierającą dużą ilość kwasów. Częste spożywanie pokarmów i płynów takich jak cytrusy, soki owocowe czy też ocet (np. w sosach do sałatek) może powodować ubytki w szkliwie, a w efekcie ból zębów przy spożywaniu ciepłych potraw i napojów. Wskazane zatem jest wyeliminowanie tych składników z codziennej diety.
Szczotkowanie zębów
Zmiana sposobu szczotkowania zębów również pomoże zlikwidować ich nadwrażliwość na ciepło. Przede wszystkim należy zmienić szczoteczkę do zębów na taką z miękkim włosiem, które będzie znacznie delikatniejsze dla szkliwa. Należy również unikać zbyt mocnego, energicznego szczotkowania.
Nakładka/szyna zgryzowa
Pacjentom, u których ubytki szkliwa pojawiają się w wyniku bruksizmu, czyli nocnego zgrzytania zębami i zaciskania szczęki, dentysta może zalecić zakładanie na noc ochraniacza szczęki w postaci nakładki/szyny zgryzowej, zwanej również relaksacyjną. Założona na noc nakładka na zęby uniemożliwia ich zaciskanie, separując je od siebie i tym samym chroniąc je przed ścieraniem.
Zabiegi stomatologiczne
Przy odczuwalnym bólu zębów przy kontakcie z ciepłymi potrawami i płynami może okazać się, że przyczyna jest bardziej poważna, jak np. próchnica czy infekcja wnętrza zęba. Wówczas konieczne mogą okazać się zabiegi stomatologiczne, które lecząc źródło choroby pozwolą również pozbyć się nadwrażliwości zębów na ciepło. Dlatego gdy problem bólu zębów jest bardziej uciążliwy, warto nie zwlekać z wizytą u dentysty, który zdiagnozuje przyczyny i poprzez stosowne leczenie je wyeliminuje.